Medisch Steunpunt

bevriend arts uit India

Nu er zo’n mooi schoolgebouw is gerealiseerd heeft het dorpsontwikkelingscommité gevraagd of de stichting ook kan ondersteunen in het opzetten van een medisch steunpunt annex geboortecentrum. recent is er klein medisch steunpunt geopend met beperkte openings tijden. Voor het echte medische support is men aangewezen op ziekenhuizen in omliggende plaatsen op 3-4 uur lopen. Voor zwangere vrouwen is er een uitdaging om ruim twee uur door velden en bergen te lopen naar het dichtstbijzijnde geboortecentrum (of één tot drie uur reizen per truck). 

Het is de bedoeling dat dit steunpunt wordt opgezet in samenwerking met een al bestaande kliniek verder weg (Gaughar-kliniek), onder de leiding van dr. Uddave Koirala. 

 

Locatie, een perceel rijksgrond in de omgeving van de school is beschikbaar. Ook zal de lokale overheid borg staan voor de salarissen van het medisch personeel.

Elke dag/24 uur service.

a) Voor wie: gemeenschap en vooral zwangerschapsvrouwen van Shailung VDC
b) Grootte van de groep: In Shailung VDC = Shailungeshwar is een dorpsontwikkelingscomité van 8 dorpen in het Dolakha-district in de Janakpur-zone in het noordoosten van Nepal.
Voorlopig is de schatting een bevolking van 4500 in 800 huishoudens.

c) De noden: het bouwen van 4-6 kamers voor medische en bevallingsondersteuning. Apparatuur wordt ook geleverd door de overheid. Water, elektra, keukenvoorziening, e.a. op school beschikbaar.

d) Start op datum: medio 2022 – 

op weg naar medisch steunpunt

Komend bezoek aan Sailung door een van de bestuursleden zal in overleg met dorpsontwikkelingscomité begroting en detailplanning worden vastgesteld.

 

Information on BC’s in Nepal

nl_NL