LANDBOUWPROJECT: Agricosh en SATSH

De economische betekenis van de lokale landbouw is groot. Logisch dus dat wordt gezocht naar manieren om de opbrengst te verbeteren waardoor de economische situatie groeit (en daardoor ook weer de mogelijkheid dat meer gezinnen zelf de schoolbijdrage kunnen betalen).

Landbouw vormt vrijwel de enige inkomstenbron van de bevolking en de keuze voor gewassen en teeltmethoden wordt van generatie op generatie overgedragen. Dit leidt tot een beperkte variatie aan gewassen met een lage productie. Eenzijdige voeding en magere oogsten zijn het gevolg. Het is daarom niet verwonderlijk dat in de gesprekken in Sailung het moderniseren van de landbouw als grote wens naar boven is gekomen. Wij willen deze wens graag helpen invullen omdat een duurzame landbouw naar onze overtuiging de basis vormt voor een duurzame samenleving en onze betrokkenheid op termijn overbodig gaat maken. En dat is toch uiteindelijk het ultieme doel!

Voor dit project hebben we, in overleg met Sailung, de samenwerking gezocht met de Nederlandse stichting www.ICFON.nl. Zij hebben, net als wij, als doelstelling om het welzijn van de bevolking in Nepal naar een hoger plan te brengen. Hun visie is dat zoiets moet beginnen met een stevige sociaal/economische impuls. En dat die impuls moet komen van een lokaal gespecialiseerd bureau. ICFON heeft daarom veel tijd gestoken in de professionalisering van de Nepalese instelling, www.isard.org.np . ISARD is gespecialiseerd in de sociaal/economische ontwikkeling van plattelandsgemeenschappen door modernisering van de landbouw. Ze doen dat door een meerjarige begeleiding en de lokale boeren stap voor stap te helpen in:
• Het vormen van coöperatieve groepen met eigen beheer van microkredietfonds;
• Het verbeteren van huidige teeltmethoden;
• Het stimuleren van goed bodemgebruik door compostering, bemesting;
• Het vergroten van het areaal aan gewassen dat wordt verbouwd;
• Het toepassen van hulpmiddelen (van kassen tot vormen van mechanisatie)
De resultaten van ISARD zijn opzienbarend, zowel de verbetering van de oogst als het grote draagvlak onder de lokale boerengezinnen. Wij geloven daarom in de kracht van hun aanpak en hebben hen als partner gevraagd een plan voor ons uit te werken, in samenspraak met vertegenwoordigers uit Shailung. Een eerste aanzet ligt er nu en dat biedt de kans voor zo’n 120 gezinnen om de komende jaren intensief begeleid te worden op weg naar een nieuw niveau van landbouwbedrijven. Eventuele uitbreidingen zal ze later in het project onderzoeken. Iedereen die er serieus mee aan de slag wil, is welkom binnen dit project. Speciale aandacht dat ook vrouwen binnen dit project mee kunnen doen en …. wie weet wat voor vragen hier weer uit voort komen. Het bijzondere is nog dat de Nepalese aanpak als twee druppels water lijkt op wat wij in Nederland met veel moeite proberen in te voeren: kringlooplandbouw, ofwel een landbouw die loskomt van externe input van stikstof door kunstmest en zware ‘gewasbeschermingsmiddelen’ om de immens hoge productie te blijven halen.

Om inclusiviteit te bevorderen en de meest kwetsbare huishoudens binnen de gemeenschap te ondersteunen, zullen we landbouwinputs zoals zaden en plastic tunnels verstrekken. Prioriteit voor materiële ondersteuning zal worden gegeven aan huishoudens onder leiding van vrouwen, huishoudens met familieleden met chronische ziekten of beperkingen, en alleenstaande oudergezinnen. Vooral gericht ook op de emancipatie ontwikkeling van vrouwen in algemene zijn maar ook in connectie met afzetkanalen en overheid. De eerste stappen zijn ondertussen gezet; er is afgetast of de gemeenschap voelt voor deze aanpak en ….. dat draagvlak is er. Ook niet helemaal verwonderlijk; de suggestie om iets met landbouw te doen kwam immers dit voorjaar uit de gemeenschap zelf.
Waar in Nederland de transitie naar een duurzame kringlooplandbouw gepaard gaat met discussie, protesten, boosheid, verwarring en politiek geharrewar, zien we met het gehele landbouwproject een transitie op lokale schaal die in nauwelijks 3 jaar tijd een enorme sprong naar een volhoudbaar landbouwsysteem zal opleveren.
Want 3 jaar is voorlopig geraamd als doorlooptijd. Waarbij ruwweg 2 fasen worden aangehouden:
Jaar 1: AGRICOSh = AGRIcultural COMmunity Shailung wordt gebruikt om op te starten, de deelnemers in te delen in vijf coöperaties, die zelfstandig aan de slag gaan. ISARD installeert haar veldwerkers die het hele project gaan begeleiden en er wordt een aanvang gemaakt met introductie van nieuwe teelten.
Jaar 2 en 3: SATSh = Sustainable Agriculture Transformation Shailung, staat in het teken van  de echte omezwaai van de teelten, marktontwikkeling (afzet producten), financiering nieuwe investeringen, ervaring en kennis vergroting met duurzame landbouw (wateropvang bekken, irrigatie systemen, compostering, gewasbescherming op natuurlijke wijze, gebruik mini kassen e.d.)
Het gehele project wordt gemonitord en tussentijds geëvalueerd. Nog vermeldenswaardig: er wordt binnen dit traject ook gewerkt aan het opzetten van een schooltuin en het gebruik van de geteelde gewassen voor maaltijden op school!
Ondertussen worden samenwerkingsverbanden opgezet zoals:
In Duitsland met: Engineers Without Borders Karlsruhe Germany Water retrivement and micro-irrigation ondersteuning ISARD bij waterspaarbekken en irrigatieproject deel.
In Nederland met: Universiteit Wageningen omtrent het project Plastic Greenhouse design for Nepal omtrent de constructie van speciale plastic kassen geschikt voor Nepal.
De chairman van de village development committee (VDC) noemt dit project een voorbeeld voor de hele regio. En heeft toegezegd bij succes politieke verantwoordelijkheid te nemen voor opschaling.
We zijn drukdoende om financieringvan de projecten te realiseren. Ook voor dit project hebben de de ondersteuning al (toegezegd) gekregen van Wilde Ganzen, diverse Rotary clubs, kerken Laren-Blaricum-Eemnes, Van Rumpt Foundation en de verschillende vrienden en supporters.

Uw steun is natuurlijk ook van harte welkom.

ISARD voorbereidingen
bepalen locatie schooltuin
nl_NL