De Stichting Ton Memorial School Sailung is een jonge, kleine, ambitieuze stichting en vol van energie. De stichting is opgericht in 2018 ter nagedachtenis van Ton van den Brink. Wij zetten ons in voor de bouw van een nieuw schoolgebouw en het behoud van de school in Sailung, Nepal. De stichting bestaat uit een bestuur en vrijwilligers in Nederland en een lokaal team in Nepal. 

De Stichting in Nederland

Het bestuur en vrijwilligers van de Stichting Ton Memorial School Sailung bestaat op dit moment uit familieleden en vrienden van Ton van den Brink. 

Het Bestuur

jan post
Voorzitter - Jan Post

Geboren en getogen in Blaricum, na 15 jaar werkzaam te zijn geweest bij Sikkens Akzo Nobel nog bijna 25 jaar gewerkt als VP Research International bij Fast & Fluid Management te Sassenheim. Fijn dat ik, nu ik met pensioen ben, de droom mijn zwager Ton kan helpen verwezenlijken.

Secretaris - Jeannet Diteweg

Mijn naam is Jeannet Diteweg. Ik ben getrouwd met Marcel en werkzaam als Gz-psycholoog en systeemtherapeut bij de Geestelijke gezondheidszorg in mijn woonplaats. 

Penningmeester - Jan Schouw

Mijn naam is Jan Schouw. Ton was mijn beste vriend; we kenden elkaar al sinds de 2e klas van de middelbare school. En hebben elkaar sindsdien nooit meer uit het oog verloren. Ik ben opgeleid als bioloog en vrijwel mijn hele werkzame leven actief geweest in de wereld van duurzaamheid. 

Bestuurslid - Cees Vrolijk

Als zelfstandig re-integratiedeskundige en coach mijn hele leven al zeer betrokken bij mensen.
Het voelt goed om iets te mogen doen voor de stichting die in naam van “best mate” Ton is opgezet.
Ik zet mijn levenservaring en netwerk graag in voor de gemeenschap in Sailung, om de droom van Ton levend te houden.

Vrijwilligers

Ans_Post_Vrijwilliger _Ton_Memorial_School_Sailung
Contacten - Ans Post

Mijn naam is Ans Post geboren en getogen in Blaricum. Ik heb 41 jaar de vrouw van Ton van den Brink mogen zijn. Samen kregen we onze prachtige dochter Anne.

Support - Anne van den Brink

Mijn naam is Anne van den Brink en ik draag met trots bij aan deze stichting. Mijn hele leven heb ik al een bijzondere band met Nepal. Goede vrienden van mij komen er oorspronkelijk vandaan. Zo wist ik al 

Informatievoorziening - Nynke Post

Met veel bewondering heb ik gezien hoe mijn oom Ton zich inzette voor het bouwen van een school in Nepal. Hij was een prachtig mens en stond altijd voor iedereen klaar, zonder oordeel of verwachtingen. 

Marcel_Wielenga_Vrijwilliger_Ton_Memorial_School_Sailung_Nepal
Support - Marcel Wielenga

Ik ben Marcel Wielenga en als vrijwilliger actief in de stichting. Vanaf 2001 zijn we als gezin sterk betrokken bij Nepal en konden we Krishna en andere kinderen sponsoren bij hun scholing. 

Onze lokale partner in Nepal

Tijdens de oprichting van de school in Sailung is er een lokaal bestuur gevormd bestaande uit: 

De Schooloprichter Krishna Shrestha

Krishna Shresta
Krishna Shrestha

Lok Bahadur Shrestha,  Krishna Shrestha is de oprichter van Kids Learning English School Sailung, Dolakha, ook wel uitgesproken als K.L.E.S. Krishna is geboren en getogen in het afgelegen gebied Sailung in het district Dolakha van Nepal. Krishna studeerde af in Kathmandu met een master in sociaal werk. Na zijn studie werkte hij voor meerdere organisaties die mensen en vooral kinderen met een handicap helpen om hen beter onderwijs en dus een betere toekomst te geven. Tijdens zijn studie hielp hij de andere kinderen in het hostel waar hij woonde met hun huiswerk. Dit was zijn eerste ervaring met lesgeven. Na een paar jaar is hij teruggekeerd naar het dorp alwaar hij werd en wordt gezien als de eerste dorpsgenoot die een “echte”opleiding heeft genoten. In samenspraak is hij begonnen om in zijn huis een groep kinderen les te gaan geven. Vanuit verschillende gelederen , als ook in gesprekken met Ton , is hij gevraagd om een “echte” school te beginnen omdat het lokale onderwijs zeer beperkt was. Deze uitdaging is hij samen met zijn vrouw aangegaan met het huidige resultaat als gevolg.

Het lokale bestuur

bestuur Sailung vergadering
Het lokale bestuur, in vergadering
Makar is één van de meest succesvolle ondernemers van Sailung VDC. Hij  werkt hard en is eigenaar van de “grootste” winkel in het gebied. Hij is zijn ondernemen begonnen met 5 Nepalese rupee, wat gelijk staat aan ongeveer aan 4 euro cent. Veel van zijn zaken gaan op goed vertrouwen. Wanneer mensen niet het geld hebben om hem te betalen, doordat ze een seizoensgebonden beroep hebben, kunnen ze bij hem goederen op rekening kopen.

Makar is een van de actieve leden van de KLES Ton Memorial School Sailung. Hij weet de mensen te motiveren en heeft een groot probleem oplossend vermogen.

Shyam_Shresta_vice_chair_of_board_Kids_Learning_English_School_Ton_Memorial_School_Sailung_Nepal

Shyam Shrestha is de vicevoorzitter van het schoolbestuur van de Kids Learning English School, Ton Memorial School Sailung Nepal. Hij heeft een kleine kruidenierswinkel aan de weg tegenover het toegangspaadje naar de school. Hij is actief betrokken bij alle zaken rondom de school.

Lok Bahadur Shrestha (Krishna Shrestha ) na afronding van zijn studie Sociaal werk ging hij terug naar zijn geboorte dorp om les te geven aan kinderen die graag Engels wilde leren. In het schoolbestuur vervult hij de rol als secretaris en contactpersoon met de stichting in Nederland. Krishna houdt het bestuur op de hoogte van alle lopende en toekomstige zaken. Het contact met Nederland gaat in het Engels meestal via whats-app vaak meerdere keren per week met teksten, foto’s en filmpjes.

Shanti Shrestha heeft binnen de KLES een dubbele rol. Naast haar rol als penningmeester is ze ook een van de  leerkrachten van de school. Ze houdt contact met de ouders ten aanzien van het betalen van de schoolbijdrage voor de kinderen. Als het nodig is worden de betalingen later geaccepteerd in verband met beperkte middelen buiten het oogst seizoen. 

Na het behalen van haar master wiskunde aan de Technische Universiteit Kathmandu heeft ze 3 jaar lesgegeven aan het Kathmandu Kids Learning Center. Dit is een school voor kinderen met beperkingen.

Saphal Shrestha is een van de jongste bestuursleden van onze school. Hij werkt in een groentewinkel in Kathmandu. Elke maand reist hij af naar Sailung om zijn familie te bezoeken en een bijdrage aan de school te leveren.

Mina_Shresta_Board_Member_Kids_learning_English_School_Ton_Memorial_School_Sailung_NepalMina Shresta algemeen bestuurslid. Als moeder van 2 kinderen is ze zeer betrokken bij de ontwikkeling van de school in het dorp.

Savitri Shrestha is algemeen lid van KLES Ton Memorial School Sailung. Ze is tevens voorzitter van de vrouwengroep van het dorp. De vrouwengroep komt regelmatig bijeen met thema’s zoals bijvoorbeeld sparen waar ze bespreken hoe ze 50 Rupies = 40 Eurocent per maand kunnen sparen. Veel hulp om elkaar te motiveren.
Waarom heeft bijna iedereen de achternaam Shrestha?

Shrestha – Śrēṣṭha * – is een Nepalese achternaam met de betekenis “nobel” of “groots” in Sanskrit.[* wiki ] Shrestha kan ook verwijzen naar de Newar kaste van Shresthas die voorafgaand aan de eenwording van het moderne Nepal de regerende en administratieve Kshatriya-kasten vormden in het hof van de Malla-koningen van Nepal. Er zijn ruim 50 kasten families met de naam Shrestha bekend in Nepal en komen erg veel voor in het gebied Sailung en omgeving.

nl_NL