Er is eind 2019 met een drietal bouwbedrijven overleg geweest tav de mogelijkheden en kostenbegroting voor het bouwen van het nieuwe schoolgebouw in een tweetal fasen.
Uiteindelijk is gekozen om met lokale bouwers het project te gaan doen.
Fase 1 in de periode 2020 – 2021 : 10 lokalen en fase 2 in de periode 2021-2024 : bouw afronden en functies invullen
Een gedetailleerde kosten-begroting is beschikbaar.
Aantal werkdagen | 1200 |
Cement zakken | 1225 |
Bakstenen | 18608 |
etc | etc |
De kostenbegroting resulteert in een totaalbedrag voor de
EERSTE FASE van: bijna €75.000,-
TWEEDE FASE van: ruim €50.000,-
Bulldozer egaliseren bouwterrein
1STE FASE VOORTVAREND VAN START
De aanleg van een toegangs “weg” via een stukje land van de buurman was een super actie. Hierdoor kunnen de vrachtwagentjes tot op het bouwterrein komen wat heel heel veel sleepwerk scheelt. Ook de inzet van de bulldozer voor het maken van de hoge keermuur en het graven van de grote funderingsgaten heeft bijgedragen aan de vliegende start. Op een gegeven moment waren er 20 mannen aan het werk om de bulldozer die beperkt beschikbaar was bij te kunnen houden.
Toegangsweg wordt gemaakt
frames steunpilaren
Veel ijzerwerk en beton verwerkt in de fundatie om alles aardbevingsbestendig te maken. Allemaal handwerk. Mannen waren wat blij toen de grote betonmixer uit Kathmandu was gekomen want dat scheelt hen enorm veel zwaar werk.
Nadat de funderingspoten met brede stenen muurtjes zijn verbonden is het bouwterrein met de bulldozer, toen die weer eens in de buurt was, geëgaliseerd.
Alle palen zijn tot de hoogte van de verdiepingsvloer gemaakt.
Vrouwen liepen met manden zand en split van wel 80 kg op hun rug. 8 mensen hebben voor het eten en drinken gezorgd. (16 december 2020)
eerste stuk trapportaal
Trappenhuis wordt in het betonwerk gelijk meegenomen. Hierbij is te zien dat het bouwteam veel ervaring heeft in dit soort gebouwen.
eerste vracht stenen
Met stenen van de steenfabriek uit de buurt, 5 uur rijden, zijn de eerste muurtjes gemetseld.
eerste muur voor trap constructie
De ramen en deuren worden lokaal van lokaal hout gemaakt.
Laatste week januari begonnen met dakconstructie. Al het hout dat was gebruikt voor de etagevloer is nu ingezet voor het dak.
Toen materiaal vergaren voor de beton-dag vrijdag 26 februari
Met de hulp van bijna 50 vrouwen, mannen en jeugd uit de gemeenschap is het gelukt om in 1 dag 10 kubieke meter beton te maken en over het dak te verdelen.
begin maart is het dak klaar om de opbouw van het trapportaal te gaan maken.
Op de omloop van de eerste verdieping en op het dak wordt een balustrade gemaakt. eerste 50cm stenen en een betonnen versteviging met daarin een roestvaststalen hekwerk.
balustrade op het dak
Twee metaalbewerkers zijn bijna 2 weken op de bouw om de balustrade te maken en stalen raamroosters.
aan de binnenkant worden stalen frames aangebracht om te voorkomen dat bij een aardbeving groten stukken glas de lokalen in kunnen vallen.
Vier van de 6 mannen die het eerste deel van de school hebben gebouwd waren blij dat ze de klus mochten afmaken. Half november 2021 zijn ze weer begonnen. Makar had gezorgd dat het nodige materiaal al aanwezig was dus konden de mannen met volle inzet aan de slag.
Het is onbegrijpelijk dat deze grote vrachtwagen hier kan komen.
Het tijdelijke sanitair
]
Inventarisatie benodigd sanitair
Het mooiste sanitair gebouw van de gehele omgeving is gerealiseerd. Wat een contrast met het golfplaten hutje.
Vanuit schoolbestuur een sterke wens om een goede keuken in te richten zodat alle kinderen een goede maaltijd kunnen eten.
Een mooi betegelde keuken ruimte is ingericht en de eerste maaltijden voor de grote groep zijn al verzorgd. Komende periode zal worden gekeken hoe of er een continuïteit in de maaltijdverzorging kan worden georganiseerd.
terwijl we eerst nog er vanuit gingen dat we internet via een
Computers zijn gedoneerd door scholen in Nederlanden en in de container mee gegaan naar Nepal.
Omdat er docenten van buiten Sailung komen is de wens om 1 ruimte voorlopig in te richten als docenten woonruimte.
Het schilderen kan pas gebeuren na het regenseizoen als het gebouw goed droog is. De verf zal grotendeels worden gesponsord door verffabriek in Nepal.
Het is een bijzonder kleurrijk gebouw geworden zowel van binnen als van buiten. 3 vakschilders uit Kathmandu zijn meer dan 6 weken bezig geweest om de klus te klaren.
Nodig: egalisatie, afwatering – moesson bestendig, afscheiding met bijna 2 meter lagere gedeeltes etc.
Met de plaatsing van het sanitairgebouw op een lager stuk grond is ook besloten om van het lagere deel een speelplaats voor de kleinste kinderen te maken.
Het terrein is rondom afgewerkt met stevige keermuren welke moeten voorkomen dat in het regenseizoen de kanten wegspoelen.
In de komende periode zal worden gekeken of een gedeelte van het terrein kan worden voorzien van tegels.