Kerstactie geslaagd

rookvrij wonen

November 2021. Het was fijn om na 2 jaar weer even terug te zijn in Sailung.  Je wordt dan wel weer geconfronteerd met het basic bestaan van vele gezinnen daar in de bergen. Samen met Krishna zijn verschillende gezinnen bezocht waarvan de kinderen de afgelopen 2 jaar op school zijn gekomen. In vele gevallen wordt er nog steeds op een open houtvuur in de woonruimte gekookt. Dit dan ook nog eens zonder degelijke afvoer. Zoals hieronder aangegeven een zeer ongezonde en onwenselijke situatie voor het gehele gezin. Dit heeft ons doen besluiten om de maand december een Kerst-actie te houden met het streven voor 30 gezinnen een rookvrije kookkachel te kunnen doneren. De actie is geslaagd en eind april zijn de kookkachels opgehaald.

 

0
kookkachels gedoneerd in de december 2021 actie

Steun ook het kookkachel initiatief,
alvast bedankt!!

de kookkachels worden opgehaald
nog een kwartiertje lopen
In de rook in de "keuken"
In november 2019 heeft Jan Post namens de Stichting Ton Memorial School Sailung een bezoek aan Nepal gebracht. Al gauw werd hij geconfronteerd met het lokale gebruik om binnenshuis een houtvuur te stoken om op te koken en het huis mee te verwarmen. Dit gebeurt zonder afvoerpijp waardoor de betreffende ruimte vol met rook komt te staan. Jan heeft al snel de gevolgen van deze rook ondervonden. Zelfs na terugkomst in Nederland heeft hij nog enige tijd veel gehoest en last gehad van zijn luchtwegen.

Bij gezinnen waar tijdens het verblijf een bezoek werd gebracht en het water voor de thee binnen op het houtvuur werd gekookt ging Jan na een minuut of 10 maar eens buiten van het uitzicht genieten. Dit om de rook binnen te ontlopen. Veel erger is dat ook de kinderen bij deze gezinnen zich in de rook bevinden. Het gevolg is dat veel kinderen in Sailung long- en oog- problemen en groeistoornissen hebben. Deze gezondheidsproblemen beperken de kinderen ook in hun leervermogen op school. Een betere gezondheid zal deze kinderen ook betere schoolprestaties opleveren omdat ze meer energie hebben.

 

de baby opwarmen bij kookvuur

Onderzoek van de wereld gezondheidsorganisatie heeft aangetoond dat in slecht geventileerde woonruimtes met open houtvuur de fijnstofconcentraties het 100-voudige zijn van het door de organisatie gestelde geaccepteerde niveau. De rook van de stookplaats is daarnaast rijk aan koolmonoxide, stikstofoxide , formaldehyde, benzeen en vele andere giftige organische bestanddelen.

Nu zijn er een aantal initiatieven van verschillende hulporganisatie geweest om rookvrije kookkachels te ontwikkelen. Met zo’n kookkachel kunnen traditionele gerechten worden gekookt en gebakken en wordt tijdens het stoken een watervoorraad opgewarmd. De rook wordt via een schoorsteen naar buiten geleid.

plat brood bakken op gesloten kookkachel
op pad naar huis

Een bijkomend voordeel van de kookkachel is dat het geheel veel efficiënter brandt en met de helft van de hoeveelheid stook hout kan worden volstaan. Graag willen we alle kinderen in Sailung, en zeker de kinderen die de school bezoeken, een rookvrij huis bezorgen.

Ons doel voor de komende jaren is dat we ook alle nieuwe kinderen van Sailung, alsmede kinderen uit de nabij gelegen regio, thuis een rookvrij verblijf te geven. De kookkachel donaties zijn daarom van grote impact om de gezondheid van de kinderen en de toekomst van de regio.

Het aanschaffen en transport van een rookvrije kookkachel kost €135,-  (prijs nov. 2021)

Uw donatie is van harte welkom.

In 2020 hebben we 13 kookkachels mogen doneren

In 2021 hebben we 35 kookkachels kunnen doneren 

En in 2022 al weer 30 stuks gedoneerd !!!

Omdat de stichting de stichting ANBI gecertificeerd is kunt u een deel van de gift via de belasting terugkrijgen. Dit is afhankelijk van het feit of het een eenmalige of een periodieke schenking is.

Summary part 1 stove project fotoverslag van installatie eerste 13 kookkachels gedoneerd via de Stichting in januari 2020.

Stove project Sailung Intergas fotoverslag (vervormt) 2de installatie project van 35 kachels met dank aan de sponsor INTERGAS 

2021 december kookkachel actie resulteert in 30 units voor families in Sailung

stove in werking bij Krishna
nl_NL