Kookkachels

rookvrij wonen

In de rook in de "keuken"
In november 2019 heeft Jan Post namens de Stichting Ton Memorial School Sailung een bezoek aan Nepal gebracht. Al gauw werd hij geconfronteerd met het lokale gebruik om binnenshuis een houtvuur te stoken om op te koken en het huis mee te verwarmen. Dit gebeurt zonder afvoerpijp waardoor de betreffende ruimte vol met rook komt te staan. Jan heeft al snel de gevolgen van deze rook ondervonden. Zelfs na terugkomst in Nederland heeft hij nog enige tijd veel gehoest en last gehad van zijn luchtwegen.

Bij gezinnen waar tijdens het verblijf een bezoek werd gebracht en het water voor de thee binnen op het houtvuur werd gekookt ging Jan na een minuut of 10 maar eens buiten van het uitzicht genieten. Dit om de rook binnen te ontlopen. Veel erger is dat ook de kinderen bij deze gezinnen zich in de rook bevinden. Het gevolg is dat veel kinderen in Sailung long- en oog- problemen en groeistoornissen hebben. Deze gezondheidsproblemen beperken de kinderen ook in hun leervermogen op school. Een betere gezondheid zal deze kinderen ook betere schoolprestaties opleveren omdat ze meer energie hebben.

 

de baby opwarmen bij kookvuur

Onderzoek van de wereld gezondheidsorganisatie heeft aangetoond dat in slecht geventileerde woonruimtes met open houtvuur de fijnstofconcentraties het 100-voudige zijn van het door de organisatie gestelde geaccepteerde niveau. De rook van de stookplaats is daarnaast rijk aan koolmonoxide, stikstofoxide , formaldehyde, benzeen en vele andere giftige organische bestanddelen.

Nu zijn er een aantal initiatieven van verschillende hulporganisatie geweest om rookvrije kookkachels te ontwikkelen. Met zo’n kookkachel kunnen traditionele gerechten worden gekookt en gebakken en wordt tijdens het stoken een watervoorraad opgewarmd. De rook wordt via een schoorsteen naar buiten geleid.

plat brood bakken op gesloten kookkachel
op pad naar huis

Een bijkomend voordeel van de kookkachel is dat het geheel veel efficiënter brandt en met de helft van de hoeveelheid stook hout kan worden volstaan. Graag willen we alle kinderen in Sailung, en zeker de kinderen die de school bezoeken, een rookvrij huis bezorgen.

Ons doel voor de komende jaren is dat we ook alle nieuwe kinderen van Sailung, alsmede kinderen uit de nabij gelegen regio, thuis een rookvrij verblijf te geven. De kookkachel donaties zijn daarom van grote impact om de gezondheid van de kinderen en de toekomst van de regio.

Het aanschaffen en transport van een rookvrije kookkachel kost €125,-

Uw donatie is van harte welkom.

Omdat de stichting de stichting ANBI gecertificeerd is kunt u een deel van de gift via de belasting terugkrijgen. Dit is afhankelijk van het feit of het een eenmalige of een periodieke schenking is.

Summary part 1 stove project fotoverslag van installatie eerste 13 kookkachels gedoneerd via de Stichting in januari 2020.

Stove project Sailung Intergas fotoverslag (vervormt) 2de installatie project van 35 kachels met dank aan de sponsor INTERGAS 

stove in werking bij Krishna
nl_NL