Sailung (=Shailung=Sailungeshwor= Sailungeswor...)

is een afgelegen gebied rond de berg Sailung (3200 meter) regio Dolokha, in het oosten van Nepal. Het ligt in het voetgebergte van de Himalaya. Veel mensen in het gebied vinden hun werk in de locale landbouw, veeteelt en bosbouw.

Er is een uittocht gaande van jongeren naar de stad in de hoop op een betere levensstandaard. Het onderwijs is van een zeer laag niveau, de ongeletterdheid is groot en veel kinderen krijgen geen onderwijs. Volwassenen kunnen nauwelijks lezen en schrijven, waardoor zij beperkt worden in het dagelijks leven. Tot 1951 was onderwijs in Nepal verboden en alleen beschikbaar voor de elite.

De bewoners van Sailung hebben een grote inzet om hun levensstandaard te verbeteren. Ze hebben aandacht voor hygiënisch drinkwater, infrastructuur en de ontwikkeling van het gebied. Het aanbieden van onderwijs heeft de grootste prioriteit, deze voorziening zorgt ervoor dat gezinnen niet naar de stad vertrekken.

Welzijn van de Sailung gemeenschap.

Onze stichting zet zich in eerste instantie in voor de bouw en instandhouding van een schoolgebouw voor Sailung. Daarnaast willen we het algehele welzijn van de Sailung gemeenschap ondersteunen. De meeste woningen in Sailung zijn eenvoudige huizen met golfplaten dak zonder isolatie, verwarming en sanitaire voorziening. Veel mensen leven in één ruimte waarin een open vuur, veelal zonder afvoer, wordt gestookt om te koken en als verwarming. In Sailung hebben de huizen geen huisnummer, mensen hebben geen auto of fiets. Een enkeling heeft een motorfiets sinds een producent in Nepal het mogelijk maakt om een motor op afbetaling te kopen. De meeste woningen hebben wel een aansluiting op elektriciteit. Dat is echter niet betrouwbaar. Een ijskast zul je er ook niet snel vinden.

In Sailung zijn 2 winkeltjes met basis benodigdheden, er zijn geen slager, bakker, supermarkt, kledingzaken etc etc. Eventuele andere inkopen gebeuren in een dorp zo’n 2 uur lopen.

Het eten van de mensen uit het gebied is hierdoor eenvoudig. Men eet er meestal ‘s morgens, ‘s middags en ‘s avonds rijst met linzensoep en soms wat groente en aardappelen. Vlees alleen als er iets speciaals te vieren is. Dan wordt er ook altijd familie bij uitgenodigd.

de winkel van Makar

Nepal

Nepal is een relatief klein land, circa 3,5 maal Nederland, met zo’n 30 miljoen inwoners. Ingeklemd tussen China in het noorden en India in het zuiden.

Sinds 2008 is Nepal een Federale Democratie. 80% Van de bevolking wordt gerekend tot Hindoe.  Op de welvaartsladder staat Nepal op # 195 van 228 landen met een inkomen per hoofd van $ 2.480. Als vergelijking Nederland staat # 23 met $ 53.900 * ( Bron CIA .GOV data 2017)  30% BNP komt van de landbouw waar 70% van werkende hun baan vinden.

Kathmandu – Sailung een reis van 140km , zo’n 8 tot 10 uur met de bus of vrachtauto

De hoofdstad Kathmandu ligt centraal in het midden van het land. Sailung ligt zo’n 120km naar het oosten. Het grootste deel van Nepal wordt gedomineerd door het Himalayagebergte, dat langs de Chinese grens het hoogste is. De zuidelijke grensstreek met India is vlakker, en onderdeel van het stroomdal van de Ganges. Sailung kijkt uit op de Mount Everest welke met 8.848 meter het hoogste punt van Nepal en tevens van de gehele wereld is. Het land is maximaal 850 kilometer lang en 250 kilometer breed.

Klimaat

Nepal heeft meerdere klimaatzones, dit is variabel naar gelang de hoogte. De hoofdstad Kathmandu ligt op 1.400 meter hoogte en heeft een wat gematigder klimaat. Sailung met een hoogte tussen 2400 en 3200 meter heeft een koud klimaat. De gemiddelde maximumtemperatuur varieert van – 10 °C in de winter tot 25°C in de zomer. Er is sprake van een droog en nat seizoen, gemiddeld valt er 1000 mm regen per jaar in Sailung, waarvan een groot deel in de periode van mei tot september valt, met een duidelijke piek in juli en augustus.

Bij de bouw van de nieuwe school zal er daarom extra aandacht worden besteed aan isolatie van het gebouw, sanitaire voorzieningen en zonneboilers voor warm water en verwarming.

nl_NL