[rank_math_breadcrumb]

Werkbezoek Jan Post Sailung

Na nauw overleg is besloten om een werkbezoek aan Sailung te brengen om het schoolproject in de voortgang te ondersteunen. 24 oktober 2019 ben ik, Jan, zwager van Ton van den Brink, op reis gegaan naar Nepal.

Sailung ligt “slechts” 140km van de hoofdstad Kathmandu, de reis per 4 wiel-aangedreven vrachtwagen duurde door de zeer slechte wegen wel ruim 10 uur.

Er was een zeer openhartig ontvangst door Krishna en zijn vrouw Shanti, welke op dit moment het schooltje runnen,  het schoolbestuur , de 47 schoolkinderen en vele ouders.

Er is gezamenlijk Krishna en het schoolbestuur gewerkt aan een analyse van alle formele en financiële zaken rondom het runnen van de school en de bouwmogelijkheden.

Feestelijk_ontvangst_Jan_Post_in_Sailung
Feestelijk ontvangst Jan Post
Rajkumar_en_Ashish_Magar__7_en_8_jaar
Rajkumar_en_Ashish_Magar

Nu blijkt ook dat 25% van de leerlingen gratis aan de school deelneemt omdat de ouders het niet of slechts gedeeltelijk kunnen betalen. Deze gezinnen zijn bezocht en naast het bouwen van de school willen we ook het onderwijs aan de kinderen zeker stellen door persoonlijke sponsoren te gaan werven. Op dit moment betreffen het 12 kinderen. Waarvan enkele voor de foto hebben geposeerd.

Sushimata_Bisho_8_jaar_zit_met_moeder_in_de_woonruimte
Sushimata met moeder in woonruimte

Er is een schoolontwerp gemaakt waarvoor twee een bouwbedrijven uit Kathmandu in de komende weken een aanbieding zullen doen voor de realisatie in 2 fasen. Bijkomende uitdaging voor de bouwer is de moeilijke bereikbaarheid van Sailung vanuit Kathmandu. Het schoolgebouw moet uiteindelijk 3 kleuter en 6 lagere klassen , een docentenkamer en een keukentje kunnen herbergen. 

Overzicht_bouwgrond_en_schoolgebouw
Bouwgrond en School
Huidige_school_op_bouwgrond
Huidige_school_op_bouwgrond

Het huidige tijdelijke schooltje met 4 lokalen is opgebouwd uit boomstammen en golfplaten. De vloer bestaat uit aangestampte kleigrond, er zijn geen ramen en de wind waait er door de spleten. Het sanitair bestaat uit een gammel bouwwerkje met daarin 2 kinder hurktoiletjes die afvoeren naar een achter het gebouwtje gegraven gat. In de winter is het enorm koud in de school en de sneeuw waait er naar binnen, in de zomer daarentegen is het heel heet in het gebouwtje. Er is behoefte aan meer lokalen, beter sanitair, een keukentje, meer leraren en een lerarenverblijf, dit laatste in verband met de afstand tot en de moeizame reis van en naar de stad.

Op de terugweg is er nog een overleg geweest op het Nederlandse Consulaat in Kathmandu.

Hier zijn ze nu ook geheel op de hoogte van het schoolproject en bevelen het van harte aan.

Komende weken zullen we verdere details geven over de bouw en sponsorplannen.

 

Jan : “Ik heb zeer veel gereisd maar dit was wel de meest enerverende trip ooit”

 

Bezoek aan Nederlands Consul in Kathmandu
Bezoek aan Nederlands Consul in Kathmandu

Share this post

Deel op print
Deel op email
nl_NL