[rank_math_breadcrumb]

2 gebroken ribben en 1 super mixer

foundation_school_sailung

motorongeluk

Dat was schrikken toen we berichtje kregen dat Makar  en Krishna een ongelukje hadden  gehad.
“Gelukkig” was het “beperkt” tot 2 gebroken ribben bij Makar en wat kneuzingen bij Krishna.
Makar ,de voorzitter van het schoolbestuur en de bouwcoördinator, reed met zijn motor met Krishna achterop van de bouwplaats naar zijn huis ongeveer 1 km verderop.
Ze zijn bij de kruising van de rivier onderuitgegaan, motor 2 meter lager in het water blijven hangen. De mannen hebben lachend op de grond gelegen omdat ze dit samen wel al wel 100 keer hadden gereden en iedere kuil en hobbel kenden. 

NU maar hopen op spoedig herstel.

hobbelweg
hobbelweg

super mixer

Er moet erg veel beton worden gemengd en op de traditionele manier is dat wel heel veel werk ; daarom is Makar vorige week naar Kathmandu geweest om een betonmixer te kopen. En wat voor één: een super mixer aangedreven door een benzinemotor.
Is wel een investering van €1000,- maar dat wordt zeker weer terugverdiend met besparing aan arbeid en geeft ook nog een betere kwaliteit.

In de filmpjes is het verschil in benodigde arbeid voor het mengen van een paar kruiwagens beton goed te zien.

mixer_in_operation_sailung

Ook is met hetzelfde transport een stroomgenerator meegenomen welke door een kerk in Kathmandu is geschonken. De generator stelt de stroomvoorziening veilig zodat ten alle tijden met de beton trilnaald, die tijdens het betonstorten wordt gebruikt voor het ontluchten en inklinken van het beton, gewerkt kan worden.

De bouw verloopt voorspoedig

Gisteren 15 november, was het heugelijke moment dat het funderingswerk klaar was. 
Er is zeer veel werk verzet, fundatieplaten gemaakt, daarin het staalwerk voor de palen bevestigd. Fundatiemuren gestapeld/gemetseld met daarbovenop de betonnen dwarsverband balken.

Afgelopen 3 weken alweer 7 vrachtwagenladingen zand en grit afgeleverd. Nu van een andere locatie, dichterbij, slechts 25 kilometer maar wel nog 5 uur rijden voor de vrachtwagens wegens de moeilijke weg.

betonijzer frame voor bouwpaal
setting_of_the_pillar
Stellen van het framewerk
all_pillars_standing_Sailung_Nepal
alle paalframes gesteld
foundation_walls_School_sailung
fundatie muren gebouwd

De funderingsbasis is gereed !!!

foundation_school_Sailung

Komende week is de bulldozer in de buurt en zal worden ingezet om het terrein te egaliseren.

Veel bereikt in 6 weken met het vaste bouwteam van 7 man, die 7 dagen in de week  aan het project werken, en de lokale support waarmee er op piektijden 20 man op de bouwplaats werkzaam zijn geweest.

Hopelijk blijft ook het weer nog een tijd meewerken. Voor de bouwers zijn al wel extra dekens aangeschaft wegens de koude  nachten.

Share this post

Deel op print
Deel op email
nl_NL