NIEUWSBRIEF | oktober 2021

Groen licht voor de 2de fase

Per 1 oktober hebben we het groene licht kunnen geven voor de 2e fase van het project: de afronding en inrichting van de extra schoolfuncties. De bouwers zijn weer opgeroepen om te komen!
Dankzij de verschillende sponsoring van familie, vrienden, onbekenden, bedrijven, Rotary en de bijdrage van 50% extra van de Wilde Ganzen hebben wij nu €41.500,- ruim 85% van het financiële budget, ingezameld.
Nog zo’n €5.500,- te gaan om het gehele budget voor het einde van het jaar sluitend te krijgen.

Wat gaat er gebeuren?

De bouwers beginnen eind oktober met het afmaken van de laatste 4 ruimtes.
– Schoolkeuken: het plan is om schoolmaaltijden te verstrekken en een schooltuin aan te leggen waarin de leerlingen leren om hun eigen groenten te verbouwen. Dit vanuit de gedachte hiermee een gezond voedingspatroon te stimuleren. Vanuit de schoolkeuken kan de leerlingen minimaal één gezonde maaltijd per dag worden aangeboden. De keuken zal worden gerund door een team van moeders: Dil Maya Shrestha, Laxmi Shrestha en anderen om te ondersteunen.
– Computerlokaal / bibliotheek: deze ruimte zal worden ingezet voor het onderwijs aan de kinderen, maar krijgt ook een gemeenschapsfunctie. In Nepal is een uitgebreid e-learning studieprogramma beschikbaar voor alle leeftijdsniveaus inclusief educatiematerialen voor onderwijzers, zowel in het Nepalees als in het Engels.
Dabaki Shrestha leidt dit onderdeel.
– Lerarenverblijf: docenten komen soms van ver en hebben niet direct huisvesting in Sailung. Middels een ingericht verblijf zal het wat makkelijker zijn om docenten naar Sailung te krijgen.
– Sanitairgebouw: aan de rand van het terrein zal een ruim sanitairgebouw worden gebouwd met benodigde toiletten en wasgelegenheden voor jongens en meisjes.
– Schoolplein: wordt na de bouw ingericht en beveiligd met een afscheiding naar het lager gelegen land.
– Schooltuin: de locatie hiervan is nog in overleg.

Feestelijke opening van de school

De school is klaar voor gebruik! Het schoolterrein is al opgeruimd en de lokalen zijn prachtig aangekleed met verschillende instructieve decoraties. Maar door de perikelen van Corona is de officiële opening van de school uitgesteld tot volgende week, als Jan Post een bezoek aan Sailung brengt.

Kindsponsoren in de schijnwerpers

Afgelopen 3 maanden hebben we weer 3 sponsoren mogen verwelkomen; zij ondersteunen ieder een schoolkind met een meerjarige sponsorovereenkomst. Tot op heden worden op deze manier al 16 kinderen gesponsord. Tijdens de afgelopen corona periode is het inkomen van veel van de gezinnen in Sailung onder het minimum gekomen om schoolgeld te kunnen bijdragen. Daar zullen we na het bezoek van Jan Post in Sailung extra aandacht aan besteden.

Bezoek aan Sailung

Vrijdag 29 oktober vertrekt Jan Post als vertegenwoordiger van het bestuur voor een bezoek van 3 weken aan Sailung. Er wordt al uitgekeken naar het weerzien met de kinderen, familie en de gemeenschap.
Een uitgebreid programma is in voorbereiding om het vervolg van project en toekomst te bespreken.
De angst voor de koude nachten kan Jan thuislaten dankzij de donatie van een donzen slaapzak en een klimoverall van vriend Kiek die daarmee zelf naar de top van de Mount Everest in Nepal is geklommen.
Er zullen vast weer veel verhalen, foto’s en filmpjes mee terugkomen die we graag met jullie zullen delen.

Corona

Gelukkig is de besmettingsgolf van Corona ook in Nepal sterk afgenomen. Helaas is de school wel een langere periode gesloten geweest en heeft ruim 70% van de kinderen Coronabesmettingen gehad.
Ook onder de volwassenen zijn er veel besmettingen geweest, maar er zijn weinig ernstige gevolgen bekend.

Container project

De afgelopen periode hebben wij ons meer en meer verdiept in de mogelijkheden om een zeecontainer, gevuld met veel praktische spullen, naar Nepal te krijgen. Daar moet veel voor gebeuren. Er zijn meerdere lijnen uitgezet bij diverse bedrijven en we hebben inmiddels contact met collega organisaties en de overheid in Nepal.
Wat niet meewerkt zijn de existentieel oplopende kosten van het containertransport. Wij beraden ons over duurzame opties.

Namasté en mocht je na het lezen van deze nieuwsbrief vragen hebben kun je altijd een berichtje sturen info@sailung.nl 

Deel dit nieuwsbericht

nl_NL